Ontmanteld drugslab aangetroffen in Kockengen

27/05

Foto: politie

Kockengen – De politie heeft gisteren aan de Wagendijk in Kockengen in een schuur bijna 10.000 liter chemisch afval van de productie van synthetische drugs aangetroffen. Kennelijk is in het verleden in de schuur een laboratorium voor de productie van amfetaminepasta geweest. De 75-jarige bewoner van de woning waar de schuur bij hoorde, is aangehouden.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid kwamen de locatie op het spoor tijdens het lopend onderzoek naar de productie van amfetamine in een lab in een pand in Overberg. Op 18 maart ontdekte de politie daar een groot lab nadat de 51-jarige eigenaar van het woning was aangehouden met een auto vol spullen die gebruikt worden voor de productie van synthetische drugs. De auto bleek achteraf ook gestolen te zijn. In Overberg werden 2000 kilo grondstof voor de productie van amfetamine en 1,5 miljoen xtc-pillen ter waarde van 4 tot 6 miljoen euro aangetroffen. De woning is inmiddels door de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor een jaar op slot gezet.

Amfetaminepasta

In Kockengen trof de politie vooral gasflessen, vaten en tankcontainers aan met chemisch afval. In totaal bijna 10.000 liter afval dat waarschijnlijk is vrijgekomen bij de productie van ongeveer 1400 kilo amfetaminepasta.

Burgemeester Reinders: drugslab onacceptabel

Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht vindt het drugslab in de gemeente onacceptabel. “Ik heb daarom besloten de schuur per direct te sluiten om de openbare orde en veiligheid in en rond het pand te herstellen. Dit moet een duidelijk signaal zijn naar diegenen, die zich bezighouden met dit soort praktijken.”

Reinders roept inwoners op zich te melden als ze vermoedens of verdenkingen hebben over dit soort labs. ”Ik begrijp dat dit eng kan zijn, maar dat kan ook anoniem”, aldus de burgemeester. “Ondermijning vraagt continue aandacht. Daarom is van het belang dat inwoners alert zijn om ons helpen dit aan te pakken.”

Bron:politie