Meerdere gewonden bij schietpartij in Utrecht (update; verdachte aangehouden)

18/03

Foto: Twitter / Max uit Utrecht

18/03

Foto: Twitter / Max uit Utrecht

18/03

Foto: Twitter / Max uit Utrecht

Utrecht – Maandagochtend heeft er een schietpartij plaatsgevonden op het 24 oktoberplein in Utrecht. Er zijn hierbij meerdere gewonden gevallen. De schietpartij was in een tram.

Er is een anti-terreur eenheid onderweg naar Utrecht. De dader die in het rond schoot is ontkomen. De omgeving is afgezet en meerdere politie en ambulance eenheden zijn ter plaatse. Ook zijn er meerdere traumahelikopters ter plaatse.

Er wordt gesproken over meerdere daders. Het is nog niet duidelijk of het een terreur daad betreft. Het tramverkeer ligt stil. Ook een deel van de A12 bij Oudenrijn is afgezet om de hulpdiensten de ruimte te geven. Het is nog steeds niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn. Er wordt gesproken over meerdere gewonden.

Update:
Dreigingsniveau in Utrecht is naar het hoogste niveau, niveau 5 gegaan. Dit houdt zeker aan tot 18:00 vanavond ! Het is nog niet eerder voorgekomen dat er een dreigingsniveau 5 in Nederland is afgegeven. Scholen zijn geadviseerd om kinderen binnen te houden en de deuren gesloten.

De politie is met man en macht voor en achter de schermen op zoek naar de dader. Speciale eenheden zijn bezig om een gebied uit te kammen waar de dader mogelijk kan verblijven. Er wordt niet uitgesloten dat er meerdere daders zijn. Er komen nog steeds nieuwe arrestaties bij. De mensen worden weggehouden in de omgeving waarvan gedacht wordt dat de dader(s) daar mogelijk verblijft. De gemeente heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar mensen terecht kunnen met vragen over het incident. Dit is te bereiken via: 030-2860000

Update
De politie meldt dat er 3 doden zijn te betreuren en 9 mensen gewond zijn geraakt.

Vlak voor het schietincident aan de 24 Oktoberplein is een rode Renault Clio op de Amerikalaan bij een carjacking buitgemaakt. De auto is na het schietincident aangetroffen aan de Tichelaarslaan. De politie roept mensen op die meer informatie hebben te bellen met 0800-6070. De politie vraagt ook iedereen in Utrecht Stad binnen te blijven en niet naar de omgeving van het Kanaleneiland te gaan. Elke verdachte situatie moet gemeld worden aan 112.

De politie is op zoek naar de 37-jarige Gökmen Tanis, klik hier voor de foto en de opsporingsvraag. De politie heeft het aantal gewonden naar beneden bijgesteld naar 5, de doden blijven op 3 staan.

Op een ROC school in Nieuwegein is een verdacht pakket gevonden. Bomexperts zijn ter plaatse gegaan om onderzoek te doen. De school is door eigen medewerkers ontruimd. Er zijn geen signalen dat dit verband houdt met het schietincident eerder vandaag.

Update 17:15:
Het dreigingsniveau 5 wordt verlengd en wordt gehandhaafd tot 22:00 vanavond.

Update 18:18:
De politie heeft bij een huiszoeking een verdachte aangehouden. Het betreft niet de hoofdverdachte waarnaar gezocht wordt. De politie doet onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de aangehouden man.

Update 18:30
De 37-jarige Gökmen Tanis is aangehouden meldt de politie. Dit gebeurde tijdens de persconferentie die gegeven werd. De man is aangehouden in een woning aan de Oudenoord. De politie is nog steeds bezig met verschillende acties. De dreiging is na de aanhouding ook weer naar niveau 4 geplaatst.

Premier Rutte liet weten in een persconferentie dat het motief van de dader nog steeds onduidelijk is. Morgen worden op overheidsgebouwen de vlaggen halfstok gehangen.

Hieronder een filmpje van de aanhouding